Saturday, April 25, 2009

Dastar predrasuda

Šta prvo pomislite kada vidite ove ljude? Ko su oni?
Izgledaju sumnjivo i kao da nešto kriju ispod turbana? Oboreni i zamišljeni pogledi? Hmmm, mora da se u njihovim glavama nešto podlo "krčka". Čini mi se da je "ovaj u sredini" na nekom javnom mestu? Pa neće valjda da se "eksplozivno aktivira" u sred bela dana?


E pa neće, jer naprotiv, on je ovde mnogo ugroženiji ako se pojavi sa turbanom na glavi, naročito posle njujorškog 11. septembra. Neki su besmisleno nastradali samo zato što su nosili turban a sve zbog neznanja, neprihvatanja i nepoštovanja različitosti, pogrešne propagande, medijske hajke i ko zna već čega, a na kraju cele balade ostade samo "predrasudna jednačina (ne)jednakosti":
Turban=Osama=Pucaj

A ko su oni ustvari?

Studenti na magistarskim studijama na ovdašnjem fakultetu. Pre svega, sjajni i inteligentni momci otvorenih i širokih pogleda na svet oko sebe i sv
et u sebi, a tek posle i pripadnici različite vere i kulture. Oni su Siki iz Indije, tačnije iz Pandžabija (Punjab -"zemlja pet reka").

99% ljudi koji u Americi nosi turban su Siki, ovde su preko 100 godina i nemaju nikakave veze sa terorizmom!

Sikizam je religija koja kombinuje monoteističke principe islama i tradicije hinduizma, ali je zasebna i različita, postoji već 500 godina i sa oko svojih 23 miliona pristalica peta je najmnogoljudnija religija na svetu. Sik na Pandžabi jeziku znači učenik.
Osnivač sikizma, Guru Nanak, nakon četiri putovanja na sve četiri strane sveta, počeo je propovedati novu religiju i brzo se oko njega skupila grupa Sika (učenika). Po njegovim učenjima, religija je zamišljena kao veza između ljudi, ali je vremenom postala razlog za sukob među ljudima. O
n je pre svega bio protiv sukoba između hindusa i muslimana i pokušao je stvoriti religiju koja bi prevazišla razlike između ove dve vere. Sikizam nije orijentisan na pridržavanje religijskih dogmi i ima za cilj korišćenje religijske mudrosti u svakodnevnom životu. Guru Nanak, kao i devet kasnijih gurua, potcrtavaju ovu ideju u svetoj knjizi Guru Granth Sahib.

Dastar je turban koji nose Siki, i to ne samo muškarci, već i žene koji su ravnopravni članovi društva. Dastar štiti kosu koju nikada ne šišaju jer smatraju da je dar od Boga koji ne treba odbaciti od sebe. Turban, kao glavni simbol vere, uvek ih podseća na osnovna načela sikizma: čast, samopoštovanje, duhovnost, humanost, hrabrost, disciplinu i inetgritet.

Dastar je dvoslojna marama dugačka 7 metara koja se vešto obmotava oko glave i veoma je stabilna a može čak i da zaštiti glavu od povreda.


Drugari iz Francuske, Turske, Cordozar Calvin Broadus, Jr alijas Snoop Dogg i mi, pokušali smo da im makar malo pripomognemo u "razbijanju" predrasuda.









A možda i veliki mislilac Rambo pripomogne svojom pesmom:

Predrasude

Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su škrti
Makedonci su zadrti

Predrasude... predrasude...

Sponzor, sponzor... sponzor, sponzor
Sloboda je skupa

Izgled vara
plavuše su gluplje
suština je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
sunčanje je zdravo
100 babica kilavo dijete
nema života izvan naše planete.

3 comments:

  1. bas lep tekst, sone!
    nadam se da si savladao vestinu pa da nam preneses kad dodjes na ferije.

    ReplyDelete
  2. a gde su novi postovi, shone kralju rasne tolerancije :)

    ReplyDelete