Sunday, March 29, 2009

Jug-jugozapad

Ostin (Austin), prestonica Teksasa, važi za pravog predstavnika urbane kulture, ne samo u Teksasu već i u čitavoj Americi i odiše nekom pozitivnom rokerskom energijom.

Svake godine u Ostinu pred početak proleća pokrene se filmska, muzička i interaktivna festivalska mašinerija zvana South by Southwest (SXSW). To je inače i jedan od najvećih festivala u Americi a to potvđuje i preko 1800 izvođača koji su nastupili ove godine. Jedan deo najpoznatije šeste ulice u Ostinu (6th street), koja se inače zatvara u večernjim časovima za vreme vikenda, bio je pešačka zona tokom čitavog dana za vreme trajanja festivala.
Na sve strane klubovi iz kojih se mogla čuti raznorazna muzika, koja se na određenim mestima mešala k'o na crnogorskom primorju, ali i ne smeta toliko kad se čuju prijatni rokersko-pankersko-metalsko-hard korovski "umilni" zvuci. Stojiš na ulici, slušaš i gledaš bend kroz prozor kluba, a obzirom da su ti okrenuti leđima osećaš se k'o da si u bekstejdžu. Uličnom bekstejdžu!

Letnje vreme privuklo je mnoge i na terase klubova na kojima je takođe bilo interesantnih svirki. Fedora, pored toga što je linux distribucija, takođe je i veoma zanimljiv bend iz Kanzasa. Pogledajte deo Fedorine svirke sa terase Blind Pig Pub-a.

I neafirmisani bendovi poput SuperLite Bike dobili su svoj prostor, doduše na ulici ali na odličnom, profesionalno postavljenom ozvučenju i totalno su prijatno iznenadili svojom energičnom svirkom.

A i oni koje organizatori nisu zvali a hteli su da pokažu šta znaju i umeju, mogli su takođe kreativno da se izraze. Ekipa uličnih bubnjara, našla je svoj akustični kutak ispred garaže banke i "odbubnjala" svoje na tarabukama i skejtu.


Ipak najviše ljudi privukle su svirke na obali ostinskog Kolorada, tik ispred statue legendarnog teksaškog bluzera Stivi Rej Vona (Stevie Ray Vaughan) koji je na ovom stejdžu nastupao nebrojeno puta.
Pored muzičkog i filmskog, organizovan je i interaktivni deo festivala koji podrazmeva komunikaciju sa izvođačima, nezavisnim izdavačima i svim ostalim učesnicima festivala, kao i market muzičkih instrumenata (music trade show).
Pre nego su došli kaubojci sa barutom i vatrenom vodom, na prostoru današnjeg Ostina živeli su Tonkave, Komanči i Lipan Apači (lipan=lovac na bizone; jezik apača). Ipak, duh starih indijanskih predaka i dalje živi u ovom sjajnom gradu.
...
Živi, živi duh indijanski,
živeće vekov'ma
zalud preti ponor pakla
zalud vatrena voda.
...

No comments:

Post a Comment